Για ραντεβού

2107482645

2107489111

6937755921

info@kalaitzakis.net.gr


Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα: 15.00-20.00

Τρίτη: 10.00-19.00

Τετάρτη:10.00-19.00

Πέμπτη: 10.00-19.00

Παρασκευή: 10.00-19.00


 

Θεραπεία της περιοδοντίτιδας

Με την κατάλληλη θεραπεία είναι δυνατόν να αναχαιτίσουμε πλήρως την εξέλιξη της περιοδοντίτιδας και να μην χάσουμε τα δόντια μας. Το μυστικό της επιτυχίας είναι η πλήρης απομάκρυνση των μικροβίων από την επιφάνεια των δοντιών διότι αυτά ευθύνονται για την εμφάνιση της περιοδοντίτιδας και στην συνέχεια να αποκτήσουμε άριστη στοματική υγιεινή.

Οδηγίες στοματικής υγιεινής

Ο στόχος της στοματικής υγιεινής είναι να μειωθούν τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας και επομένως να μειωθεί η φλεγμονή των ούλων. Στα πρώτα ραντεβού της θεραπείας στο ιατρείο μας γίνεται επίδειξη των τεχνικών στοματικής υγιεινής για κάθε ασθενή ξεχωριστά και ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. Η επίδειξη συνήθως αφορά την σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας και των βοηθημάτων μεσοδόντιου καθαρισμού, δηλαδή του οδοντικού νήματος ή των μεσοδόντιων βουρτσών. Επίσης γίνεται πλήρης ενημέρωση για την αξία και την σωστή χρήση των στοματικών διαλυμάτων και της οδοντόπαστας.

Καθαρισμός & ριζικές αποξέσεις

Αρχικά γίνεται επιφανειακός καθαρισμός των δοντιών έτσι ώστε να αφαιρεθούν όλες οι μαλακές και σκληρές εναποθέσεις (πέτρα) από την επιφάνεια των δοντιών που βρίσκεται έξω, επάνω από τα ούλα. Ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος και την βελτίωση που θα προκύψει αυτό μπορεί να συνεχιστεί για 1-2 επισκέψεις ακόμη.

Στην συνέχεια γίνεται βαθύς καθαρισμός (ριζικές αποξέσεις) με την βοήθεια της αναισθησίας έτσι ώστε να μην υπάρχουν ενοχλήσεις. Αυτός ο καθαρισμός αφορά την αφαίρεση μαλακών και σκληρών εναποθέσεων (πέτρας) από την επιφάνεια των ριζών των δοντιών, δηλαδή του τμήματος των δοντιών που βρίσκεται μέσα στα ούλα.

Πολύ σπάνια, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, συμπληρωματικά με την θεραπεία που περιγράφηκε, χορηγούνται και αντιβιοτικά φάρμακα για 7-10 ημέρες.

Μετά από 6-8 εβδομάδες ακολουθεί επανέλεγχος και εκτίμηση της βελτίωσης της υγείας των ούλων. Αν η κατάσταση είναι ικανοποιητική ο ασθενής μπαίνει σε πρόγραμμα παρακολούθησης για τυχόν υποτροπές της περιοδοντίτιδας. Αν παραμένουν κάποια εντοπισμένα προβλήματα γίνεται νέο σχέδιο θεραπείας για την αντιμετώπιση τους, πιθανόν με χειρουργική θεραπεία.

Χειρουργική θεραπεία της περιοδοντίτιδας

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις γίνεται χειρουργική θεραπεία της περιοδοντίτιδας με στόχο να γίνει λεπτομερής καθαρισμός της επιφάνειας της ρίζας, δηλαδή του τμήματος των δοντιών που βρίσκεται μέσα στα ούλα, ιδιαίτερα σε σημεία που είναι δύσκολο ή αδύνατο να καθαριστούν με τον βαθύ καθαρισμό (ριζικές αποξέσεις). Στα σημεία αυτά η φλεγμονή των ούλων συνήθως επιμένει παρά την αρχική θεραπεία της περιοδοντίτιδας (διάβαζε παραπάνω).

Με την βοήθεια αναισθησίας, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ενοχλήσεις, ανασηκώνονται τα ούλα από τα δόντια και με πλήρη πια ορατότητα καθαρίζονται οι ρίζες των δοντιών. Σε κάποιες περιπτώσεις επίσης γίνεται προσπάθεια αναγέννησης του χαμένου οστού (κόκαλου) από την περιοδοντίτιδα. Τέλος τα ούλα επανατοποθετούνται στην θέση τους με την βοήθεια λεπτών ραμμάτων.

Η επιτυχής θεραπεία της περιοδοντίτιδας απαιτεί την πλήρη συνεργασία σας σχετικά με την άριστη στοματική υγιεινή και τον τακτικό επανέλεγχο της κατάστασης τουλάχιστον 2 φορές ετησίως.

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?