Για ραντεβού

2107482645

2107489111

6937755921

info@kalaitzakis.net.gr


Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα: 15.00-20.00

Τρίτη: 10.00-19.00

Τετάρτη:10.00-19.00

Πέμπτη: 10.00-19.00

Παρασκευή: 10.00-19.00


Περιοδοντίτιδα

Η ουλίτιδα αποτελεί την ηπιότερη μορφή περιοδοντικής νόσου. Τα ούλα γίνονται εξέρυθρα (έντονα κόκκινα), οιδηματώδη (πρησμένα) και αιμορραγούν εύκολα κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος ή και αυτόματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πονάμε. Η ουλίτιδα προκαλείται κυρίως από αμέλεια στην στοματική υγιεινή. Η ουλίτιδα είναι πλήρως αναστρέψιμη κατάσταση με την προϋπόθεση να γίνει η κατάλληλη θεραπεία έγκαιρα και να την ακολουθήσει πολύ καλή στοματική υγιεινή.

Παράγοντες που συμβάλουν στην δημιουργία της ουλίτιδας μπορεί να είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η ηλικία, η γενετική προδιάθεση, συστηματικές ασθένειες, το στρες, κακή διατροφή, ορμονικές διαταραχές, η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, χρήση ουσιών, HIV λοίμωξη και διάφορα φάρμακα.

Μορφές περιοδοντίτιδας

Ουλίτιδα η οποία παραμένει χωρίς κατάλληλη θεραπεία πιθανόν να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Με την πάροδο του χρόνου τα παθογόνα μικρόβια που συναθροίζονται πάνω στα δόντια μας πολλαπλασιάζονται και επεκτείνονται στις ρίζες των δοντιών κάτω από την παρυφή των ούλων. Τα παθογόνα μικρόβια οργανώνονται σε έναν σχηματισμό ο οποίος ονομάζεται βιοϋμένιο και παράγουν μεγάλο αριθμό ενδοτοξινών. Αυτές οι τοξίνες προκαλούν μία χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού η οποία μέσα από μία σύνθετη διαδικασία τελικά οδηγεί στην καταστροφή των μαλακών και σκληρών ιστών οι οποίοι υποστηρίζουν τα δόντια μέσα στην στοματική κοιλότητα. Τα ούλα ξεκολλάνε από τα δόντια και σχηματίζονται περιοδοντικοί θύλακοι, δηλαδή κενοί χώροι  μεταξύ ούλων και δοντιών, οι οποίοι περιέχουν μεγάλο αριθμό παθογόνων μικροβίων. Καθώς η περιοδοντίτιδα εξελίσσεται οι θύλακοι βαθαίνουν και παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερη καταστροφή των ούλων και του οστού (κόκαλου) γύρω από τα δόντια.  Στις περισσότερες περιπτώσεις όλη αυτή η εξέλιξη της περιοδοντίτιδας περνά απαρατήρητη και αρκετοί ασθενείς έρχονται στον περιοδοντολόγο όταν τα δόντια κουνιούνται πολύ ή και έχουν φύγει από την στοματική κοιλότητα.

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές περιοδοντίτιδας:

Χρόνια περιοδοντίτιδα: Η πιο συχνή μορφή περιοδοντίτιδας. Χαρακτηρίζεται από την δημιουργία περιοδοντικών θυλάκων και την υποχώρηση των ούλων. Είναι πολύ συχνή στους ενήλικες, μπορεί όμως να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η φλεγμονή οδηγεί σε προοδευτική απώλεια στηρικτικών ιστών των δοντιών συνήθως με αργό ρυθμό.

Επιθετική περιοδοντίτιδα:  Σπάνια μορφή περιοδοντίτιδας η οποία εμφανίζεται σε υγιή άτομα. Η φλεγμονή οδηγεί σε προοδευτική απώλεια στηρικτικών ιστών των δοντιών συνήθως με πολύ γρήγορο  ρυθμό.

Περιοδοντίτιδα ως εκδήλωση υποκείμενων συστηματικών ασθενειών: Περιοδοντίτιδα η οποία συχνά εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία. Συσχετίζεται με αιματολογικές ασθένειες όπως η επίκτητη ουδετεροπενία και γενετικές ανωμαλίες και σύνδρομα.

Νεκρωτική περιοδοντίτιδα: Χαρακτηρίζεται από νέκρωση των ούλων, του περιρριζίου και του οστού. Εκδηλώνεται σε ασθενείς με συστηματικές ασθένειες όπως η λοίμωξη HIV, σε ασθενείς με υποσιτισμό και ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Περιπτώσεις περιοδοντίτιδας

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?