Για ραντεβού

2107482645

2107489111

6937755921

info@kalaitzakis.net.gr


Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα: 15.00-20.00

Τρίτη: 10.00-19.00

Τετάρτη: 10.00-19.00

Πέμπτη: 10.00-19.00

Παρασκευή: 10.00-19.00


Περιοδοντίτιδα και γενική υγεία

Η φλεγμονή μπορεί να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ περιοδοντίτιδας και άλλων συστηματικών ασθενειών

Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα. Χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα καθημερινά. Κλείστε ραντεβού για έλεγχο με τον περιοδοντολόγο σας τακτικά. Αυτές οι οδηγίες θα σας βοηθήσουν να έχετε γερά δόντια και ούλα. Τώρα όχι μόνο οι οδοντίατροι αλλά και πολλοί γιατροί αναγνωρίζουν την σημασία της διατήρησης της στοματικής υγείας στα πλαίσια μίας προσπάθειας διατήρησης της συνολικής υγείας. Πολλές έρευνες δείχνουν μία πιθανή συσχέτιση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και άλλων προβλημάτων υγείας  όπως καρδιολογικά προβλήματα, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτης. Καθώς οι ενδείξεις πληθαίνουν οι επιστήμονες αρχίζουν να διερευνούν την αιτία αυτής της συσχέτισης. Μία θεωρία ενοχοποιεί την χρόνια φλεγμονή. 

Η φλεγμονή είναι η ενστικτώδης αντίδραση του σώματος  στην μόλυνση, προστατεύει από τραυματισμό ή θωρακίζει το σώμα από διάφορους ερεθισμούς. Η φλεγμονή χαρακτηρίζεται από οίδημα (πρήξιμο), ερυθρότητα (κοκκινίλα), θερμότητα και πόνο γύρω από την προσβεβλημένη περιοχή. Ενώ η φλεγμονή έχει αρχικά σκοπό να προστατεύσει το σώμα, καθώς ο χρόνος περνά, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των ιστών και να προκαλέσει επιπλοκές. 

Η περιοδοντίτιδα είναι ένα κλασικό παράδειγμα φλεγμονώδους διαταραχής. Για πολλά χρόνια οι οδοντίατροι πίστευαν ότι η περιοδοντίτιδα είναι αποτέλεσμα της μικροβιακής μόλυνσης η οποία προκαλείται από την άθροιση της μικροβιακής πλάκας (ή βιο-υμενίου) μεταξύ της επιφάνειας των δοντιών και των ούλων. Ενώ η μικροβιακή πλάκα (βιο-υμένιο) παραμένει ο σημαντικότερος αιτιολογικός παράγοντας της περιοδοντίτιδας, οι ερευνητές τώρα υποπτεύονται ότι πολλά από τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας όπως τα πρησμένα ούλα που αιμορραγούν, η υποχώρηση των ούλων και η απώλεια του οστού (κόκαλου) που στηρίζει τα δόντια μπορεί να προκαλούνται περισσότερο από την χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση στην μικροβιακή λοίμωξη παρά στα ίδια τα μικρόβια. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η αυτή φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να είναι η αιτία πίσω από την συσχέτιση της περιοδοντίτιδας με την γενική υγεία.

Πολλές από τις ασθένειες που συσχετίζονται με την περιοδοντίτιδα θεωρούνται συστηματικές φλεγμονώδεις νόσοι όπως τα καρδιολογικά προβλήματα, ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η χρόνια νεφρική νόσος ακόμα και κάποιες μορφές καρκίνου εδραιώνοντας περισσότερο την υπόνοια ότι η φλεγμονή μπορεί να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ περιοδοντίτιδας και γενικής υγείας. 

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να υποδείξουμε με ακρίβεια τον βιολογικό μηχανισμό ο οποίος είναι υπεύθυνος για την σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και γενικής υγείας. Όμως προηγούμενα ευρήματα ερευνών έχουν υποδείξει ότι οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα έχουν υψηλότερο κίνδυνο για άλλες ασθένειες υπογραμμίζοντας την σημασία διατήρησης της υγείας των ούλων με σκοπό την διατήρηση της γενικής υγείας.

Η καθημερινή στοματική υγιεινή, η οποία περιλαμβάνει βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, και συχνές επισκέψεις στον περιοδοντολόγο, είναι η καλύτερη πρόληψη για να αποφύγουμε την περιοδοντίτιδα. Αν έχουμε περιοδοντίτιδα μία θεραπεία με τον περιοδοντολόγο θα οδηγήσει σε θεραπεία του προβλήματος. Ο περιοδοντολόγος είναι εξειδικευμένος οδοντίατρος, με τρία χρόνια επιπλέον σπουδές, εκπαιδευμένος στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου.

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?