Για ραντεβού

2107482645

2107489111

6937755921

info@kalaitzakis.net.gr


Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα: 15.00-20.00

Τρίτη: 10.00-19.00

Τετάρτη:10.00-19.00

Πέμπτη: 10.00-19.00

Παρασκευή: 10.00-19.00


 

Η 18η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά

Πώς να χρησιμοποιείτε τα αντιβιοτικά με υπεύθυνο τρόπο

Τα αντιβιοτικά είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία και την πρόληψη της διασποράς των νόσων σε ζώα και ανθρώπους. Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που σκοτώνουν τους παθογόνους παράγοντες όπως τα βακτήρια. Δεν είναι αποτελεσματικά κατά των ιών. Ωστόσο, κάθε φορά που ένα αντιβιοτικό χρησιμοποιείται, ο κίνδυνος το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο να αναπτύξει αντοχή σε αυτό αυξάνεται. Από τη στιγμή που τα βακτήρια αναπτύξουν αντοχή, το αντιβιοτικό είναι αναποτελεσματικό και δεν μπορεί πλέον να θεραπεύσει τη νόσο. Βοηθήστε να σώσουμε ζωές και να βεβαιωθούμε ότι τα αντιβιοτικά θα παραμείνουν αποτελεσματικά σήμερα και στο μέλλον ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές:

1. Τα αντιβιοτικά δεν είναι πάντοτε η απάντηση.
Δεν μπορεί κάθε λοιμώδες νόσημα να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά (π.χ. ιογενείς λοιμώξεις, κρυολογήματα και γρίπη). Μερικές φορές μπορεί να αναρρώσετε εύκολα χωρίς τη χρήση τους (π.χ. επιφανειακά τραύματα από δάγκωμα). Για την προστασία της υγείας σας και της υγείας των άλλων, μην ζητάτε αντιβιοτικά εφόσον ο οδοντίατρός σας βεβαιώνει ότι δεν είναι απαραίτητα.
2. Παραμείνετε εσείς, και η οικογένειά σας υγιείς.
Είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για την καταπολέμηση λοιμώξεων όταν είμαστε υγιείς. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και η οικογένειά σας παραμένετε υγιείς τηρώντας έναν υγιή τρόπο ζωής με μια ισορροπημένη διατροφή και πολύ σωματική άσκηση. Εάν ανησυχείτε, επισκεφτείτε τον παθολόγο σας, ή τον οδοντίατρό σας για μια εξέταση. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και οι αγαπημένοι σας, όπως και τα ζώα σας, έχετε κάνει όλα τα συνιστώμενα εμβόλια.
3. Μην παίρνετε φάρμακα μόνοι σας.
Μην δίνετε αντιβιοτικά που χρησιμοποιήσατε εσείς σε άλλους ανθρώπους. Μην ξαναχρησιμοποιείτε χάπια που συνταγογραφήθηκαν για προγενέστερη νόσο. Μπορεί να είναι ακατάλληλα για την τρέχουσα πάθηση, τοξικά, ληγμένα ή επιμολυσμένα. Μην δίνετε για κανένα λόγο στο ζώο σας φάρμακα που προορίζονται για τον άνθρωπο. Θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο.
4. Πλένετε συχνά τα χέρια σας.
Τα χέρια είναι το πιο συνηθισμένο μέσο εξάπλωσης μικροοργανισμών. Αν και ορισμένα από αυτά τα μικρόβια είναι αβλαβή, άλλα προκαλούν νόσους, όπως τα κολοβακτηρίδια. Ορισμένα από αυτά είναι ανθεκτικά βακτήρια, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, πολύ ανθεκτικό βακτήριο που απαντά συνήθως σε νοσοκομεία, και μπορούν να μεταδοθούν ακόμη και μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Το σωστό πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να περιοριστεί η διασπορά των λοιμώξεων μεταξύ των οικείων σας και του περιβάλλοντος σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο των χεριών πριν από την παρασκευή τροφίμων ή το φαγητό και μετά το βήξιμο, το φύσημα της μύτης, το φτέρνισμα ή το χάιδεμα του ζώου σας.
5. Μπορεί να χρειαστούν διαγνωστικές εξετάσεις.
Για να βεβαιωθεί ο γιατρός ή ο οδοντίατρός σας για το κατά πόσον είναι απαραίτητη η αγωγή με αντιβιοτικά και, εάν συμβαίνει αυτό, ποιο αντιβιοτικό θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα, ενδεχομένως να χρειάζεται εργαστηριακή εξέταση. Ο γιατρός σας θα είναι τότε σε θέση να συνταγογραφήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό για το ανάλογο βακτήριο. Τα παλαιότερα αντιβιοτικά, όπως η πενικιλλίνη, είναι συχνά εξίσου αποτελεσματικά με τα σύγχρονα αντιβιοτικά.
6. Ακολουθείτε τη δοσολογία και τις οδηγίες χρήσης.
Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε ή δίνετε στους αγαπημένους σας, όλες τις συνιστώμενες δόσεις ενός αντιβιοτικού όπως το έχει συνταγογραφήσει ο οδοντίατρός σας, ακόμα και αν νιώθετε καλύτερα μετά από λίγες δόσεις. Αυτή η συμμόρφωση δεν θα βοηθήσει απλώς στην ίαση της τρέχουσας λοίμωξης, αλλά και θα εμποδίσει τα βακτήρια να ανακαλύψουν νέους τρόπους αντοχής στα αντιβιοτικά.
7. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας.
Εάν έχετε ερωτήσεις ή απορίες σε ό,τι αφορά τα αντιβιοτικά, μη διστάσετε να τις συζητήσετε με τον γιατρό σας. Είναι ο ειδικός και ο καλύτερος σύμβουλός σας.

Η αντοχή στα αντιβιοτικά είναι η κατάσταση κατά την οποία τα αντιβιοτικά δεν είναι πλέον αποτελεσματικά κατά της (βακτηριακής) λοίμωξης κατά της οποίας ενεργούσαν καλά προηγουμένως.

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μπορεί να είναι δύσκολο να θεραπευτούν και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, δεν μπορούν να βρεθούν αποτελεσματικά αντιβιοτικά, ως εκ τούτου, η νόσος δεν μπορεί να θεραπευτεί και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις μπορούν να εξαπλωθούν μεταξύ των μελών της οικογένειας και των φίλων μας.
Η χρήση αντιβιοτικών μόνο όταν είναι απαραίτητο και η λήψη τους σύμφωνα με τις οδηγίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διασποράς των ανθεκτικών βακτηρίων. 

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?